četvrtak, 31. prosinca 2020.

 

Poštovani župnici, dragi vjernici!

Naš mjesni biskup, msgr. Petar Palić, odredio je da sve vrste pomoći Sisačkoj biskupiji koordinira Biskupijski Caritas, koji je u stalnom kontaktu s Hrvatskim Caritasom i Caritasom Sisačke biskupije.  

Razgovarao sam sa preč. Fabijanom Svalinom, ravnatelja Hrvatskoga Caritasa, u kojoj nas poziva da ne skupljamo i ne šaljemo pomoć u naturi (hrana, higijena, odjeća, obuća, posteljina,  ...) nego da svoj dar damo u novcu. Zašto?

U jutrošnjem razgovoru s gospođom Kristinom Radić,  ravnateljicom Caritasa Sisačke biskupije, ponovljeno je isto. Doslovno kaže: "Molim vas nemojte prikupljati i slati hranu. Mi naprosto ne znamo što ćemo više s time. Bolje je dati 1 KM - i slobodno recite ljudima da nije sramota donirati 1 KM - nego da nam šaljete pakete. Jučer sam obilazila Petrinju i Glinu i okolna sela i moram vam reći da je sve to porušeno i da će trebati puno sredstava da se to popravi. Stoga će nam, kada ovo sve prođe, novac za obnovu najviše trebati."

Dakle, stvari tako stoje i to su razmišljanja i preporuke  najodgovornijih osoba Caritasa u RH, koji koordiniraju karitativnom i humanitarnom pomoći Crkve. Stoga ne znam što bih više po ovomu pitanju pisao i govorio nego još jednom pozvao da slušamo upute i postupimo kako nam toplo preporučuju odgovorni i opunomoćeni ljudi s terena, koji su pogođeni ovom katastrofom, ali obilaze teren i imaju uvida.  

Caritas Mostar će evidentirati svaku pojedinačnu uplatu, biti u svemu transparentan i na kraju akcije objaviti kako pojedinačne uplate tako i zbirno koliko se novca prikupilo pozivom na donatorski broj.

  Naš biskup mons. Petar Palić je odredio da sva milostinja naših župa, koja se prikupi u nedjelju 3. siječnja 2021., kao i svećenički osobni darovi, idu za potrebe naše braće i sestara u Sisačkoj biskupiji.

Zajedno s vama, zahvaljujući na svim dobrima kojima nas je milosrdni  Bog pohodio u ovoj godini, pa i kroz kušnje, moleći njegov sveti blagoslov za sretnu Novu 2021. god. s poštovanjem vas pozdravljam i iskreno zahvaljujem.

Don Željko Majić

generalni vikar