petak, 17. travnja 2015.

POZIV NA MOLITVU I SUSRET SA SVETIM OCEM U SARAJEVU



Svećenicima, redovnicima i vjernicima
Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije
pozdrav i blagoslov!
    

 U utorak, 14. travnja, na Tiskovnoj konferenciji u Sarajevu, uzoriti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK BiH; nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH; i Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedatelja Predstavničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH, službeno su predstavili program Pastoralnoga pohoda pape Franje u Sarajevu, 6. lipnja ove godine. Svojevrstan je to početak bliže priprave na susret s Petrom naših dana.
   
  Sam Sveti Otac u najavi pastirskoga pohoda u Vatikanu, 1. veljače 2015., rekao je: „Draga braćo i sestre, želim najaviti da ću u subotu, 6. lipnja, ako se to Bogu svidi, poći u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Već od sada molim da molite kako bi moj posjet tim dragim narodima bio ohrabrenje vjernicima katolicima te polučio kvasac dobra i doprinio konsolidaciji bratstva i mira, međuvjerskoga dijaloga i prijateljstva“, o čemu smo i službeno obavijestili župne urede i zajednice.
     
Poštovani svećenici, redovnici i redovnice, dragi Božji narode Crkve u Hercegovini! Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija zajedno s Vrhbosanskom nadbiskupijom, Banjalučkom biskupijom i Vojnim ordinarijatom u BiH tvori jednu Crkvenu pokrajinu kojoj Papa u ljubavi dolazi i nosi poruku Evanđelja, mira i ohrabrenja. Stoga vas još jednom potičemo da se velikodušno odazovete pozivu Svetoga Oca na molitvu kako bi njegov posjet bio ohrabrenje i kvasac bratstva i mira, dijaloga i prijateljstva. Sve vas, koji ste u mogućnosti, pozivamo da pođete u Sarajevo 6. lipnja te da svi zajedno u velikom crkvenom slavlju - svečanoj Papinoj sv. Misi na stadionu Koševo u 11.00 sati - posvjedočimo crkveno zajedništvo s vidljivom Glavom Crkve Papom Franjom te molimo na plemenite nakane s kojima nam Vrhovni svećenik dolazi. Želju hodočašća i susreta sa Svetim Ocem što prije prijavite svojim župnim uredima, a naknadno, kako budu pristizale informacije iz Crkvenoga odbora iz Sarajeva, primit ćete iz istih župnih ureda sve potrebne upute o samom slavlju i o organizaciji hodočašća.
    
 Božji blagoslov pratio stope Svetoga Oca, hodočasnika, i sviju nas na našem hodočašću vjere.


+ Ratko Perić, biskup