subota, 8. listopada 2016.

MOLITVENI POHOD NA KRALJEVSKI GRAD BOBOVAC


I ove godine, u sklopu Tropletovih dana kulture 2016, Tropletovi izvidnici sudjelovati će u Molitvenom pohodu na kraljevski grad Bobovac. Pozivamo zainteresirane osobe da nam se pridruže.

Već petnaestak godina u subotu najbližu spomendanu kraljice Katarine (25. listopada, dan kada je kraljica umrla u Rimu, 1478. godine), Vrhbosanska nadbiskupija i Ministarstvo obrane organiziraju Molitveni pohod na kraljevski grad Bobovac. Tako će biti i ove godine. U subotu, 22. listopada će katolici, pripadnici Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga svih razina (SIPA, Granična, Sudska, Zatvorska policija, policajci federalne i županijske razine) zajedno s vjernim katoličkim pukom iz svih krajeva BiH i šire, moliti za osobne potrebe, za naš narod i za Domovinu. Sjedinjeni u molitvi s njima će biti i pripadnici Hrvatske vojske (pripadnici Počasno zaštitne bojnu u povijesnim odorama) te vojni izaslanici, vojni kapelani i pripadnici međunarodnih snaga stacionirani u BiH.

Program molitvenog pohoda započeti će okupljanjem kod rijeke Bukovice podno starog grada Bobovca, odakle će molitvena procesija, predvođena svećenicima i vojnicima u svečanim odorama koji nose svoje stjegove, uz molitvu krunicekrenuti prema Bobovcu. Misno slavlje na kraljevskom gradu Bobovcu započinje u 11 sati.

Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike će biti pripremljen i podijeljen vojnički grah na mjestu okupljanja kod rijeke Bukovice. To će biti i prigoda za druženje vjerničkog puka, crkvenih dužnosnika, vojnika i redarstvenika.

Bobovac je srednjovjekovni grad, a suvremenici su ga smatrali najtvrđim bosanskim gradom. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u župi Kraljeva Sutjeska, ali u općini Vareš. Smješten je na uskom kamenitom grebenu iznad sastavaka Bukovice i Mijakovske rijeke. Gradu se može prići iz dva smjera, i to odKaknja preko Kraljeve Sutjeske i od Vareša. U pisanim izvorima prvi put se spominje 1350. godine. Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine. Sastojao se od gornjeg grada sa četvrtastom kulom, čiji ostatci i danas postoje, i donjeg grada, na platou nižem oko 20-ak metara, poligonskog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.Kraljevska grobna kapela je rekonstruirana, ali nekim nepriznatim metodama tako da je njezina vrijednost umanjena. Danas se na tom mjestu nalazi mauzolej dinastije Kotromanića.

U Bobovcu se čuvala i kraljevska kruna, a vladari su ga nazivali svojim stolnim mjestom. Zbog svog geostrateškog, vojnog i političkog značenja, u međuvremenu je bio meta napada različitih osvajača. Bobovac su Turci osvojili 21. svibnja 1463. nakon samo tri dana borbe. Govori se da ga je predao knez Radak, koga su Turci nakon predaje pogubili uz obrazloženje kad je izdao svoga vladara kako neće turskoga. Kraljica Katarina se, po legendi, prije pada Bobovca sklonila u Kozovgrad ponad Fojnice, a zatim se na konjima "naopako" potkovanim, sa pratnjom povukla na Kupres u Otinovce, odakle je otišla u Ston, zatim u Dubrovnik a odatle u Rim.

HKZ Troplet već nekoliko godina organizira hodočašće Tropletovih izvidnika (djeca starijih razreda osnovne škole) i njihovo sudjelovanje u Molitvenom pohodu Bobovcu u sklopu Tropletovih dana kulture. Ove godine želimo omogućiti sudjelovanje u hodočašćuzainteresiranim vjernicima naših župa te ćemo organizirati prijevoz s dva autobusa. Stoga će jedan autobus biti za Izvidnike o trošku HKZ Troplet, a drugi za ostale hodočasnike. Troškovi prijevoza za ostale hodočasnike iznose 20 KM po osobi. Po povratku, ukoliko bude interesa, upriličit će se posjet crkvi, samostanu i muzeju u Kraljevoj Sutjesci. Polazak će biti u subotu 22.10. u 6.30 sati ispred južnog ulaza na stadion HŠK Zrinjski.

Molimo sve zainteresirane da se jave Tropletovoj pleternici za mlade, gospođici Doris Rozić na telefon 063 723 805, ili na e-mail troplet@troplet.ba gdje mogu dobiti dodatne informacije. Prijave se primaju do nedjelje 16. listopada.

U Mostaru, 3. listopada 2016. godine
UO HKZ Troplet